Μέτρηση σακχάρου από τον ασθενή

Για τη μέτρηση του σακχάρου είναι απαραίτητα τα ακόλουθα βήματα:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.
  • Τοποθετήστε τη βελόνα τρυπήματος (σκαρφιστήρας) στη συσκευή τρυπήματος. Τα βελονάκια είναι μιας χρήσης και πρέπει κάθε φορά να χρησιμοποιείτε νέο.
  • Προετοιμάστε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου με τοποθέτηση νέας ταινίας μέτρησης.
  • Χρησιμοποιείστε τη συσκευή τρυπήματος στην άκρη του δακτύλου και τοποθετήστε τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας.
  • Απομακρύνετε τη βελόνα σε ειδικό δοχείο αιχμηρών αντικειμένων.

Οι μετρήσεις σακχάρου από τον ίδιο τον ασθενή βοηθούν στην καλύτερη παρακολούθηση και συνεπώς ρύθμιση του διαβήτη. Η τιμή του σακχάρου στο τριχοειδικό αίμα όπως μετράται με τους συνήθεις μετρητές πρέπει να είναι μεταξύ 70 mg/dL και 130 mg/dL (3,9 – 7,2 mmol/L) μετά από νηστεία και η μεταγευματική τιμή γλυκόζης στο τριχοειδικό αίμα (2 ώρες μετά από γεύμα) κάτω από 180 mg/dL (10 mmol/L). Η συχνότητα μετρήσεων για τον ασθενή με διαβήτη τύπου 2 εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της θεραπείας (δίαιτα, φάρμακα ή ινσουλίνη), τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και τον επιθυμητό στόχο και καθορίζεται από το γιατρό σας. Για τον ασθενή με διαβήτη τύπου 1 συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 4 μετρήσεις ημερησίως προκειμένου να καθοριστεί και η δοσολογία της ινσουλίνης, κυρίως της γευματικής. Συχνές μετρήσεις απαιτούνται και σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή οι λοιμώξεις.

Οι νεώτεροι μετρητές σακχάρου είναι κατά κανόνα αξιόπιστοι. Μπορεί κανείς να αναζητήσει στο διαδίκτυο λίστες με μετρητές που έχουν πιστοποιηθεί (http://www.medaval.org) και συνιστώνται για αυτοπαρακολούθηση. Η επιλογή του μετρητή σακχάρου καθορίζεται από κριτήρια όπως το κόστος, η ευκολία χρήσης (απαίτηση μικρής σταγόνας αίματος, γρήγορο αποτέλεσμα), και οι διαθέσιμες επιλογές (εισαγωγή δεδομένων όπως ώρες φαγητού ή άσκησης, ή δυνατότητα μεταφοράς σε PC). Ενίοτε η αξιοπιστία του μετρητή πρέπει να ελέγχεται κατά τις επισκέψεις στο γιατρό, ιδίως όταν αυτές συνοδεύονται από αιμοληψία (δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά στις τιμές σακχάρου >15%).

Το σύστημα συνεχούς καταγραφής σακχάρου διαθέτει έναν αισθητήρα ο οποίος επιτρέπει τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων σακχάρου αίματος στον υποδόριο ιστό. Προς το παρόν η συνεχής καταγραφή του σακχάρου χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη υπό εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης, ή που φέρουν αντλία ινσουλίνης.

Δήλωση συγκατάθεσης για αποστολή newsletters

Με την παρούσα δήλωση συγκατάθεσης, μας δίνετε την συναίνεσή σας (άρθρο 6 παρ. 1 α’ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΕ 679/2016-ΓΚΠΔ) να σας αποστέλλουμε ενημερωτικό υλικό (newsletters) με σκοπό την ενημέρωσή σας για τις δράσεις και τα προϊόντα της εταιρείας μας.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα συλλέξουμε για την παραπάνω ενέργεια είναι αποκλειστικά η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν στην εταιρεία μας με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για όσο χρονικό διάστημα παραμένετε εγγεγραμμένοι στη λίστα αποδεκτών μας και θα τα διαγράφουμε άμεσα σε περίπτωση ανάκλησης της παρούσας συναίνεσής σας.

Μπορείτε να ασκήσετε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ΓΚΠΔ, όπως τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, εναντίωσης, περιορισμού και φορητότητας των προσωπικών σας δεδομένων, καθώς και να ανακαλέσετε ανά πάσα στιγμή την συγκατάθεση που μας δίνετε με την παρούσα δήλωση, επικοινωνώντας με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων στο τηλέφωνο 211 333 25 84 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@krb.gr . Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι δικαιούστε να προσφύγετε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εάν θεωρείτε ότι θίγεται κάποιο από τα δικαιώματά σας.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ:  KRB AE , Λεωφόρος Λαυρίου 151, 19002 Παιανία Αττικής, τηλ. 210 6645751, info@krb.gr

Διάβασα την ανωτέρω δήλωση συγκατάθεσης και συναινώ στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων για την αποστολή newsletters.